Slip dit indre legebarn løs!
En voksenven er en af de allerbedste venner, du kan få.
Kan du huske, hvordan det føles at finde på skøre lege og glemme tiden? Måske gjorde du det, da du var barn, men har ikke gjort det siden. Når du bliver voksenven for et barn, kan du genfinde barndommens magiske glæder - og give følelsen videre til et barn, der har brug for det.
Forestil dig at være den voksne, som et barn virkelig glæder sig til at se et par gange om måneden? Du er ikke barnets lærer, forælder eller pædagog – du er bare dig.
For et barn, der mangler en stabil voksen i sit liv, kan du som voksenven gøre en kæmpe forskel. Et trygt bånd giver ikke kun varme og glæde – det styrker også barnets selvværd, skaber tryghed og mod på nye udfordringer.
Hvad er en voksenven?
Du er den voksne, som barnet...
- kan stole på og dele alting med.
- kan tackle i fodbold eller bare hænge ud med.
- kan hækle, lægge neglelak og lave perler med.
- har lyst til at tage på fisketur med igen og igen.
- kan drille og grine med, til I begge får helt ondt i maven.
"Kom bare i gang. Man bliver simpelthen kun glad af det?"
Sten, voksenven til Eksa
"Jeg får dækket mit behov for at lære fra mig. Jeg har for eksempel lært Theis at lave bål."
Mogens, ven med Theis
"Når jeg spiler UNO med Emilie, bliver jeg selv et barn igen. Jeg vil også vinde!"
Gert, ven med Emilie
Hvem kan blive voksenven?
Du kan være en god voksenven uanset din faglige baggrund. Det eneste, du behøver, er:
- at have tid og lyst til at gøre en forskel for et barn.
- at lytte og støtte barnet i store og små øjeblikke.
- at mødes med et barn et par timer 2-4 gange om måneden.
- at have lyst til at lege, grine og dele oplevelser med et barn.
- at være fyldt 18 år og kunne fremvise en ren straffe- og børneattest.
Lige nu har vi cirka 1000 aktive venskaber, men vi vil så gerne have flere! Der står 500 børn på venteliste, som alle glæder sig til at blive matchet med en voksenven. Måske er det dig?
Ofte stillede spørgsmål
Skal jeg have faglig erfaring med børn?
Nej. Det vigtigste er, at du har lyst til at lære et barn at kende og være en stabil voksen i barnets liv. Du behøver ikke være ekspert – bare være til stede og nysgerrig.
Hvor ofte skal vi ses?
Vi anbefaler, at I mødes minimum 2 gange om måneden, og at relationen kan vare minimum et år. Vi ved, at det kan gøre mere skade, hvis en relation er kortvarig, og barnet har været fuldt investeret i relationen.
Hvad skal vi lave sammen?
Det er helt op til jer, hvad I laver sammen. Venskabet er jeres. Hvis I er glade for at gå på museum, kan I gøre det. Hvis I trænger til at slappe af derhjemme med et brætspil, så gør I det. I kan også gå ture i skoven eller ved stranden. Det er helt op til jer.
Hvad hvis vi ikke passer sammen?
Et godt match er vigtigt, så vi bruger tid på at lære både dig og barnet at kende, før vi matcher jer. Føles det alligevel ikke rigtigt for en af jer, står vi klar til at hjælpe med at finde en løsning.
Er der støtte og hjælp undervejs?
Ja! Vi følger venskabet tæt det første år, og du får mulighed for at mødes med andre voksenvenner flere gange til netværksmøder. Her kan I dele og drøfte erfaringer, udfordringer og solstrålehistorier. Og så kan du selvfølgelig altid kontakte vores venskabsmatchere, hvis du har brug for rådgivning eller sparring.